2024. augusztus 22-i elnökségi és felügyelő bizottsági ülés jegyzőkönyv

2024. szeptember 3.

Helyszín

Kincsem Park Budapest, Albertirsai u. 2-4.

Jelen voltak

Zilahy István ügyvezető elnök, Pap István Tibor társadalmi elnök
Elnökségi tagok: Barna Gergely, Faluhelyi Tibor, Faragó Tibor, Koperda Zsolt, Melegh Károly, dr. Pétervári Zoltán, Varga Gyula
Felügyelő Bizottság: Cseprekál István, Pélyi András
Irodavezető: Veres Mária.

A jelenlévők egyöntetűen jobbulást kívántak a betegsége miatt távollévő Fekete Pál felügyelő bizottsági tagnak.

Az ügyvezető elnök megállapította, hogy az Elnökség és a Felügyelő Bizottság egyaránt határozatképes módon van jelen.

Napirend

  1. Beszámoló a 2024. évi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről
    • Közgyűlés
    • Ménszelekció
    • Egyéb események (előadó: Zilahy István, Pélyi András, Veres Mária)
  1. Az általános működéssel kapcsolatos javaslatok megtárgyalása
  2. Döntés az egyesület bírálói és gyakorlóbírálói karának összetételéről, tevékenységük rendjéről
  3. Országos Tenyészszemle előkészítése
  4. Az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének és szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatása beadott pályázataival kapcsolatos kérdések
  5. Támogatások
  6. Döntés tagfelvételi kérelmekről
  7. Egyebek

Technikai előkészítés

7/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a napirendet.

8/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a jegyzőkönyvet Veres Mária vezesse.

  1. Beszámoló a 2024. évi közgyűlés óta eltelt időszak szakmai eseményeiről

Az ügyvezető elnök bevezetőjében köszöntötte az Elnökség és Felügyelő Bizottság újraválasztott, illetve újonnan megválasztott tagjait.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ezt az első találkozást ismerkedésnek szánja, célja, hogy az Elnökség és a Felügyelő Bizottság új tagjai pontos ismeretekkel rendelkezzenek az egyesület testületeinek munkájával kapcsolatban, ismerjék meg annak rendjét, szakmai, működési hátterét.

Fenti témákban nem javasolja és nem várja el, hogy a jelen ülésen döntések szülessenek, szeptember hónap első felére új elnökségi ülést kíván összehívni, az addig hátralévő időszakban várja az Elnökség és Felügyelő Bizottság jövőre vonatkozó javaslatait.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ugyanezt a módszert és elvet alkalmazta a 2020-as választást követő első elnökségi ülés során is.

Az ügyvezető elnök tájékoztatta a jelenlévőket a közgyűlés tisztségviselő-választásával kapcsolatos szubjektív véleményéről, érzéseiről. Hangsúlyozta, hogy ugyanúgy, mint eddig tette, e választás során sem vett részt előzetes egyeztetésekben, elvi kérdésnek tekintve, hogy az aktuális ügyvezetőnek azokkal az elnökségi, felügyelő bizottsági tagokkal kell együtt dolgoznia, akiknek a közgyűlés bizalmat szavazott. Ezt az egyesület működésével kapcsolatos alapvető kérdésnek tekinti, tudva azt, hogy az egyesület legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés, aminek személyi döntéseit soha semmilyen módon nem kívánta befolyásolni.

Nyilvánvalóan naprakész ismeretekkel rendelkezett arról, hogy az egyesület tagsága körében voltak a tisztségviselők személyét érintő beszélgetések, ezt nem tartja újdonságnak, meglepőnek, hiszen az általa átélt hat választás során ez minden esetben így zajlott. Bízik a közgyűlés bölcsességében, meggyőződése, hogy mindkét testület alkalmas a közgyűlés bizalmának való megfelelésre, és biztosította a jelenlévőket nyílt együttműködési készségéről.

Részletesen ismertette:

  • a szakmai pályázati környezettel kapcsolatos véleményét, tapasztalatait,
  • a lótenyésztő ágazat magyar állattenyésztés egészében elfoglalt helyével, lobbierejével kapcsolatos véleményét,
  • az egyesületi iroda munkájával, terheltségével kapcsolatos véleményét,
  • az egyesület számítástechnikai, adatbáziskezelési rendszerének helyzetét, problémáit, ez ügyben tájékoztatta a jelenlévőket az általa folytatott, fejlesztéssel kapcsolatos előkészítő megbeszéléseiről,
  • az egyesület szakmai és gazdasági döntéshozatali rendjének múltbeli és jelenlegi gyakorlatát, tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ez a gyakorlat 24 éve, illetve az új pályázati rendszerek létrejötte óta az Elnökség és Közgyűlés teljes körű jóváhagyásával működött, annak elvi, gyakorlati elemeit soha egyetlen elnökségi tag, illetve a Közgyűlés nem kifogásolta meg. Az új tisztségviselők számára ismertette e rendszer célját és logikáját.

Hangsúlyosan felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az egyesület – bár a tagság körében mindig voltak szakmai egyet nem értések, viták – soha nem volt érintett a tenyésztőegyesületeket, lovassportszervezeteket körül lengő, érdekek mentén generált vitákban, büszkén vállalja, amit közös munkával a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület mint tenyésztők egysége, ma képvisel.

Kijelentette, hogy minden korábbi döntéséért vállalta és vállalni fogja a felelősséget, ezek – ha esetleg vitatottak voltak is – mindig a tenyésztőközösség érdekét szolgálták és reményét fejezte ki, hogy minden volt és jelenlegi tisztségviselő hasonló módon gondolkodik saját felelősségéről és az egyesület életéről.

Hangsúlyozta, hogy bízik az egyesület tagsága által megválasztott Elnökségben és Felügyelő Bizottságban, e testületekkel teljes nyíltsággal kíván együttműködni, számít a civil életben szerzett szakmai tapasztalatukra, viszont biztosítani kívánt minden jelenlévőt, hogy minden tenyésztésszakmai és gazdasági kérdésben szilárd tapasztalatokon alapuló állásponttal rendelkezik, amit az esetleges viták során képviselni fog.

Alapelvként határozta meg, hogy szakmai kérdéseket, mint ahogy eddig sem tette, ezután sem hajlandó szűk szavazati többséggel eldönteni, hiszen ezekben a kérdésekben ez nem a szakmai egyetértést, hanem egyértelmű szembenállást tükrözne.

Az ügyvezető elnök bevezetője során külön kitért a hortobágyi ménszelekció tapasztalataira, magánvéleményeként megfogalmazta, hogy az egyesület szakmai érdekei mentén elképzelhetetlennek tartja, hogy a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület éves országos tenyészszemléjén ne kerüljön sor az egyesület közel 1400 darabos kancaállományával összegyeztethető létszámú ménvizsgára, felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az egyesület írott feladata a fajta génkészletének teljes körű megőrzése.

Hangsúlyozta, hogy a ménszelekciót követően véleményét fentiek szellemében fogalmazta meg.

Kétségét fejezte ki a tárgyban, hogy az előszelekciónak van-e szakmai létjogosultsága, hiszen általános gyakorlatnak érzi, hogy az előszelekción sikeres mének tulajdonosai, felkészítői az előszelekció eredményét ménvizsgaeredményként értékelik.

Magánvéleményként javaslatot fogalmazott meg e rendszer felülvizsgálatára, utalva arra, hogy e rendszerrel kapcsolatban született döntéseket sokan bírálják, kinyilvánította azon véleményét, hogy a tenyésztőket illene szakemberként kezelni, bízni abban, hogy az általuk előállított produktum értékét a fajta szakmai normái szerint helyesen tudják megítélni.

A jelenlévők az elhangzottakat tudomásul vették.

Pélyi András felügyelő bizottsági tag tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy Ibrányi András volt elnökségi tag hangsúlyozottan jobbító szándékú magánbeszélgetést kezdeményezett irányába, melyen az egyesület működésével kapcsolatos, általa anomáliáknak vélt kérdéseket kívánta számára felsorolni.

Pélyi András e megkeresésről tájékoztatta Zilahy István ügyvezető elnököt, s közbenjárása eredményeként fenti tárgyú találkozásra hármójuk jelenlétében került sor.

A megbeszélés során Ibrányi András többször, teljes határozottsággal kijelentette, hogy ő magánbeszélgetést kezdeményezett – e témában megkifogásolta, de végül elfogadta Zilahy István ügyvezető elnök jelenlétét – és hangsúlyozta, hogy észrevételeit jobbító szándékkal fogalmazta meg és zárt körben kívánta megtenni.

Pélyi András e beszélgetésről feljegyzést készített, az elhangzottakat 3 csoportba sorolta:

  • egyesületi Alapszabály, Tenyésztési Program, romániai kancaanyag számítógépes rögzítése,
  • egyesület működésével kapcsolatos észrevételek,
  • az ügyvezető elnök működésével kapcsolatos személyes vélemények, észrevételek.

Az Elnökséget részletesen tájékoztatta az elhangzottakról, melyet a jelenlévők tudomásul vettek.

Zilahy István ügyvezető elnök tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Ibrányi András alapszabályra vonatkozó felvetései kapcsán egyeztetést kezdeményezett az egyesület felügyeletét ellátó Kecskeméti Törvényszékkel.

Fenti egyeztetés során egyértelművé vált, hogy az egyesület e nyilvántartása nem naprakész, viszont az egyeztetés során nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy ezt mi okozza. Az ügyvezető elnök tájékoztatta a jelenlévőket, hogy fenti egyeztetést követően az Országos Bírósági Hivatal ÁNYK online nyomtatványbeküldő felületén a törvényszék számára ismételten megküldte az egyesület visszamenőlegesen teljes működési, alapszabály-változtatási dokumentációját. A bíróság ezt visszaigazolva befogadta.

Az ügyvezető véleménye szerint e probléma valószínűleg postázási okokra vezethető vissza, de jegyzőkönyvbe foglaltan biztosította a jelenlévőket, hogy fentiek kapcsán teljes anyagi és erkölcsi felelősséget vállal, s ha e késedelmes adatszolgáltatás esetlegesen büntetést von maga után, azt az egyesület számára teljeskörűen megtéríti.

A Tenyésztési Program kapcsán tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi helyzetet két előző Elnökség is ismerte, többször tárgyalta, a közgyűlési beszámolók során a tagság több esetben részletes tájékoztatást kapott.  Az ügyvezető elnök ismételten egyértelműsítette, hogy az egyesület honlapján elérhető Tenyésztési Program az egyesület hatályos szabályzata.

A felvetésben megfogalmazott egyéb kérdések döntő részét az elmúlt két ciklusban regnáló elnökségek tárgyalták, ezekkel kapcsolatban módosító javaslatokat nem fogadtak be, mivel azokat ellentétesnek ítélték az egyesület szakmai, tenyésztéspolitikai célkitűzéseivel. Az egyéb ügyrendi, gazdasági kérdésekre vonatkozó észrevételek hat cikluson keresztül egyetlen elnökségi ülésen, egyetlen közgyűlésen sem kerültek kifogásolásra.

A kérdés megfogalmazója számára 24 év tenyésztői bizottsági elnöki, tenyésztői bizottsági tagi, elnökségi tagi pozíciója során számtalan lehetősége kínálkozott volna e témák szakmai üléseken, illetve közgyűléseken történő megfogalmazására.

Az ügyvezető elnök tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az alapszabállyal kapcsolatos kérdésekben született dokumentumokat a Felügyelő Bizottság számára megküldi, illetve az Elnökséget azokról tájékoztatni fogja.

Az ügyvezető tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Romániában lévő nóniusz törzskancaállomány kapcsán közel egy évszázad után saját költségére egyetemista hallgatók bevonásával kezdeményezett és végeztetett el feltáró és teljes körű dokumentációt lehetővé tévő kutatómunkát.

Az egyesület által archivált dokumentáció rögzítésére Ibrányi Andrást találta alkalmas szakembernek.

A feladat sajátosságai miatt előzetes pontos árvetés készítése a megbízó és megbízott egyöntetű véleménye alapján nem volt lehetséges. A teljes folyamat szakmai, emberi nehézségekkel terheltnek bizonyult, az Elnökség csak és kizárólag az ügyvezető személyes szakmai meggyőződését tükröző érvelése mentén biztosított arra végül anyagi forrást.

Az ügyvezető elnök fenti folyamatot részletesen jegyzőkönyvezte, e dokumentumot a Felügyelő Bizottság részére átadja. A jelenlévők számára kinyilvánította, hogy a munka kapcsán eddig megtörtént kifizetések alapdokumentumaként e jegyzőkönyvet kívánja használni, nem kíván és nem fog visszamenőleges hatályú megrendelőt aláírni.

A munkafolyamat végeredményét 2023. november 1-jén ellenőrizte, egy pótvállalás kivételével azt megfelelő minőségben végrehajtottnak ítéli.

Vállalta, hogy Ibrányi Andrással e témában tisztázó, a fenti munkafolyamatot lezáró megbeszélést kezdeményez.

A jelenlévők az ügyvezető elnök tájékoztatását elfogadták.

Pap István Tibor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt két évtized soha meg nem kifogásolt gyakorlatával kapcsolatos kérdésekkel nem kíván foglalkozni, a működés megkérdőjelezett elemei az Elnökség tudtával és jóváhagyásával zajlottak, bizonyos szakmai kérdések esetén pedig a kérdésfeltevő az aktuális elnökségek által elvetett szakmai véleményét próbálja újra elővezetni.

Határozottan kijelentette, hogy e témakörök esetleges átgondolására, újratárgyalására az ügyvezető elnök által előterjesztett javaslat megfelelő keretet biztosít, egyébiránt pedig nem kívánja az elnökségi ülések egyébként is szűk időrendjét a felvetett javaslatok szerint meghatározni.

Határozott javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy az előző Elnökség által az ügyvezetés számára engedélyezett további 2 fő állati genetikai erőforrások megőrzése pályázat teljes környezetét gondolja és értékelje újra.

A jelenlévők tudomásul vették az ügyvezető elnök beszámolóját, Pap István Tibor társadalmi elnök hozzászólását, egyetértettek abban, hogy Ibrányi András volt elnökségi tag hangsúlyosan segítő szándékú megjegyzéseinek döntő része kapcsán a regnáló elnökség tud és fog véleményt nyilvánítani, amennyiben azt indokoltnak és napirendre tűzendőnek ítéli.

Az újraválasztott testületek feladata és hatásköre az előttük álló ciklus rendjének meghatározása, esetleges módosítása.

Veres Mária ismertette az elmúlt időszak és az elkövetkező időszak rendezvényeit.
Letölthető dokumentum: Rendezvények

Az Elnökség a beszámolót tudomásul vette.

2. Az általános működéssel kapcsolatos javaslatok megtárgyalása

Az ügyvezető elnök a fentebb ismertetett általános működési elvek vonatkozásában kérte, hogy az Elnökség és Felügyelő Bizottság javaslatait a következő elnökségi ülésre készítse elő és ott terjessze be.

E javaslatok megfogalmazása kapcsán felajánlotta az egyesületi iroda, illetve személyes segítségét.

3. Döntés az egyesület bírálói és gyakorlóbírálói karának összetételéről, tevékenységük rendjéről

Az ügyvezető elnök ismertette az elmúlt időszak bírálóinak névsorát:

  • Barna Gergely,
  • Bartók László,
  • Faluhelyi Tibor,
  • Győri Zsolt,
  • Ibrányi András,
  • Pataki Balázs,
  • Zilahy István.

Gyakorlóbíró: Kovács Dániel,
2024. évi megkeresés és jelentkezés alapján Bárdos Sándor és Fábián Gábor.

A bírálóbizottság jelenlegi elnöke: Faluhelyi Tibor.

A bírálóbizottság és a gyakorlóbírók munkájának vezetésére az ügyvezető elnök Faluhelyi Tibor személyére tett javaslatot.

9/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a bírálóbizottság és a gyakorlóbírók munkáját Faluhelyi Tibor vezesse.

Az ügyvezető elnök röviden összefoglalta a gyakorlóbírók működésével kapcsolatos, általa kívánatosnak ítélt szakmai, etikai elvárásokat.

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy kívánatosnak, előremutatónak és szakmai elveivel teljes mértékben egyezőnek ítéli azt a szakmai képzési gyakorlatot, mely Faluhelyi Tibor vezetésével az elmúlt időszakban lezajlott.

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a fiatal bírálói munkában történő részvételre Bárdos Sándort személyesen kérte fel, Fábián Gábor pedig személyes, illetve telefonos megbeszélés során a 9 éve elvégzett bírálói képzést követően tárgyévtől az egyesületben bírálóként kíván tevékenykedni.

Fenti tárgykörben a jelenlévők rövid szakmai véleményalkotást követően az alábbi döntést hozták.

10/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség 7 igen, 2 tartózkodás (Faluhelyi Tibor, Barna Gergely érintettség okán) mellett jelen elnökségi üléstől kezdődően bírálói megbízást ad:

  • Barna Gergely,
  • Bartók László,
  • Faluhelyi Tibor,
  • Győri Zsolt,
  • Pataki Balázs,
  • Zilahy István számára.

Az Elnökség tagjai rögzíteni kívánták, hogy Bartók László és dr. Pataki Balázs esetében a megbízás koruk és egyéb elfoglaltságaik miatt csak eseti lehet, Zilahy István pedig saját kérésére e munkában döntően tartalék bírálóként kíván részt venni, hiszen a bírálói kar jelenlegi átalakuló rendszerében a tenyészszemlék, bírálatok lebonyolításakor az eddigiektől eltérő feladatokat is el kell látnia.
Az Elnökség a bírálóbeosztással, a bíróküldéssel kapcsolatos szervezőmunkájával, az egyesület Tenyésztési Irodájának segítségével, Faluhelyi Tibort bízta meg.

11/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az elnökség 7 igen, 2 tartózkodás (Faluhelyi Tibor, Barna Gergely) mellett gyakorlóbírálói megbízást ad Bárdos Sándor és Kovács Dániel számára.

Fábián Gábor egyesületi bírálóként történő megbízásának kérdését az Elnökség megvitatta, s nevezett szakmai tudásának, illetve a család tenyésztési eredményeinek maximális elismerése mellett, nem támogatta.

Az ügyvezető elnök vállalta, hogy e döntés szakmai hátterét Fábián Gáborral személyes megbeszélés során ismerteti.

4. Országos Tenyészszemle előkészítése

Veres Mária ismertette az ügyvezetés által elkészített programtervet.

12/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta az országos tenyészszemle programtervezetét
Letölthető dokumentum: Országos Tenyészszemle programtervezet

Győri Zsolt a tenyészszemle kapcsán az alábbi írásbeli javaslatot terjesztette az Elnökség felé megfontolásra:

  • A tenyészszemlére csak alapminősítéssel már rendelkező kancák nevezése legyen elfogadható
  • Megfontolásra ajánlja, hogy a 3-10 év közötti korosztály a nevezési szám függvényében kerüljön megbontásra.
  • Javasolja, hogy a 3-10 év közötti kanca kategóriában 2-300 ezer Ft nagyságrendben pénzdíjazás kerüljön bevezetésre.
  • A Kozma Ferenc Kupa kiírása és pénzdíjazása vonatkozásában megfontolásra javasolja, hogy:
    • csak összetett verseny kerüljön kiírásra,

vagy

    • csak az összetett verseny legyen pénzdíjas.

Győri Zsolt javaslatait az elnökség megvitatta, áttekintette a pénzdíjazások és költségtérítések rendjét és az alábbi döntéseket hozta.

13/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlére csak alapminősítéssel már rendelkező kanca nevezése fogadható el.

14/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlén a „10 év feletti kancák” kategóriát megszünteti és „3 év feletti tenyészkancák” kategóriát hirdet meg.

15/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlén térítésmentes szállást és étkezést:

  • a ménvizsgán résztvevőknek lovanként 3 fő részére,
  • a fogatversenyen fogatonként 2 fő részére,
  • a csikóchampionátuson csikónként 2 fő részére,
  • a tenyészszemlén kancánként 2 fő részére

biztosít.

16/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlén térítésmentes szállást és étkezést:

  • a hivatalos résztvevők részére (bírálók, rendezvényiroda, fotószolgáltatás, versenyiroda, technikai kisegítő személyzet),
  • az elnökség és a Felügyelő Bizottság tagjai részére,
  • az Elnökség név szerinti döntése alapján VIP-vendégek részére

biztosít.

Az Elnökség megvitatta az október 12-én rendezendő jubileumi díjátadó gála és az azt követő vacsora részvételi feltételeit.

17/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlén október 12-én rendezendő jubileumi díjátadó gálára minden egyesületi rendes, alapító, tiszteletbeli és pártoló tag, illetve közvetlen családtagja részére előzetes regisztráció alapján térítésmentes részvételi lehetőséget biztosít.

18/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az országos tenyészszemlén október 13-án vasárnap az érdeklődő tagok számára térítésmentes étkezést nem biztosít.

19/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött az országos tenyészszemle 3 év feletti kancák kategória pénzdíjazásáról:
Összpénzdíj: 300 000 Ft
I. helyezett: 150 000 Ft
II. helyezett: 100 000 Ft
III. helyezett: 50 000 Ft 

20/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött a Kozma Ferenc Kupa pénzdíjazásáról.
Összpénzdíj: 900 000 Ft
Díjhajtás versenyszám: 150 000 Ft
I.
helyezett: 70 000 Ft
II.
helyezett: 50 000 Ft
III. helyezett: 30 000 Ft

Akadályhajtás versenyszám: 150 000 Ft
I.
helyezett: 70 000 Ft
II.
helyezett: 50 000 Ft
III. helyezett: 30 000 Ft

Összetett verseny: 600 000 Ft
I.
helyezett: 200 000 Ft
II.
helyezett: 150 000 Ft
III. helyezett: 100 000 Ft
IV.
helyezett: 50 000 Ft
V.
helyezett: 50 000 Ft
VI.
helyezett: 50 000 Ft 

21/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a Csikóchampionátus pénzdíjazását tárgyévben nem módosítja.

Koperda Zsolt javasolta, hogy a csikóchampionátus szállítási költségtérítés rendszerét az Elnökség gondolja és szabályozza újra.

Az Elnökség a javaslatot megvitatta és az alábbi döntést hozta.

22/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a Csikóchampionátus szállítási költségtérítését bruttó 250 Ft/km/csikó tarifában határozza meg.

Magyar Ottó egyesületi tag írásbeli kérelmet nyújtott be a vizsgabeutalót kapott méncsikójának nyereg alatti vizsgáztatása tárgyában.

Az Elnökség a kérelmet megvitatta és az alábbi döntést hozta.

23/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a ménvizsgát a Tenyésztési Program szerint kívánja megrendezni és a hatályos szabályozása szerint nem engedélyez nyereg alatt történő vizsgáztatást.

5. Az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének és szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatása beadott pályázataival kapcsolatos kérdések

Az ügyvezető elnök e tárgykörben részletes tájékoztatást adott az új elnökségi és felügyelő bizottsági tagok részére.

Pap István Tibor határozott javaslatot fogalmazott meg a tárgyban, hogy a Magyar Államkincstárral történő egyeztetést követően az Elnökség és a Felügyelő Bizottság e kérdéskört tárgyalja újra, és az esetleges részvételi feltételeket teljeskörűen szabályozza.

24/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy az egyesület a Magyar Államkincstárral történt egyeztetést követően e pályázatok kérdéskörét felülvizsgálja és részletesen szabályozza.

6. Támogatások

Veres Mária ismertette a támogatásokról szóló beszámolót.
Letölthető dokumentum: Támogatások

Hangsúlyozta, hogy az őshonos kancatámogatás új pályázati ciklusához kapcsolódóan meghirdetett egyesületi bírálati rend változtatásait a tagság kellő komolysággal értelmezte, s ennek megfelelően az érintett csikók nagy számmal jelennek meg a bírálatokon.

Az Elnökség a beszámolót tudomásul vette.

7. Döntés tagfelvételi kérelmekről

25/2024. (08.22.) elnökségi határozat:
Az Elnökség egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött a mellékelt lista szerinti tagfelvételi kérelmek elfogadásáról.
Letölthető dokumentum: Tagfelvételi kérelmek 08.22.

8. Egyebek

Koperda Zsolt javasolta, hogy az Elnökség a következő ülésén vegye napirendre az egyesületi alkalmazott bérrendezésének kérdését.

A Poczik Milánnal folytatott előzetes megbeszélések alapján az ügyvezető elnök felé kérdést fogalmazott meg a tárgyban, hogy az egyesület számítástechnikai rendszerének megújítása, illetve a Poczik Milán által bemutatott mozgásbírálati szoftver esetleges alkalmazása tárgyában várható-e előrelépés, illetve döntés.

Az ügyvezető elnök válaszában javasolta az Elnökség számára, hogy a bérrendezéssel kapcsolatos kérdést tűzze a szeptemberi elnökségi ülés napirendjére, a számítástechnikai fejlesztések kapcsán pedig javasolta, hogy a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokságot követően az egyesületi irodavezető és elnökségi tagok bevonásával kerüljön sor egy Poczik Milánnal történő szakmai egyeztető megbeszélésre.

Mivel az elnökségi ülésen egyéb, határozatot igénylő javaslat, hozzászólás nem érkezett, az ügyvezető elnök az ülést bezárta.