MLOSZ lókereső

Elérhetőség

LARA-WEB részletes lókereső

Az MLOSZ közleménye

A LARA-WEB portál messze túlmutat egy általános honlap lehetőségein: a szükséges alap tartalmak mellett hiteles lóadatokhoz, pedigrékhez, egyedi, kereskedelmi és tenyésztésszervezési online szolgáltatásokhoz, szakmai tudástárhoz is hozzáférhetnek majd a felhasználók.

A LARA-WEB elnevezésben a „LARA”, a Lótenyésztési Adatszinkronizációs Rendszer és Adatbázis névből eredő mozaikszó, a LARA-WEB pedig értelemszerűen a LARA rendszernek a webes kiterjesztése.

A LARA adattartalma a NÉBIH által üzemeltetett országos központi lótenyésztési adatbázisból (OLIR) ered, amelyet az MLOSZ és más elismert lótenyésztő szervezetek a nap-mint-nap felvett lóadatokkal folyamatosan feltöltenek.  Ez a sokszázezer ló adatait tartalmazó központi adatbázis a külső felhasználók számára eddig nem volt elérhető, de a LARA-WEB informatikai rendszer megnyitotta minden érdeklődő számára a betekintés lehetőségét.

A LARA-WEB, egy olyan különleges, mondhatni nemzetközi szinten is egyedülálló portál, amely a hiteles központi lóadatbázisból szinkronizált lóadatokat és egyéb kapcsolódó adatokat folyamatosan képes „on the fly” elérni, nemcsak egy-egy lófajta, hanem minden, az MLOSZ tagszervezetei által kezelt hazai lófajta vonatkozásában. Vagyis a portálon az érdeklődők kedvükre böngészhetnek a lovak között, és az elért adatok az állami nyilvántartással megegyezők lesznek.

A LARA-WEB portál üzembe helyezése két ütemben történik. Első körben a publikum csak az ingyenesen elérhető tartalommal találkozhat majd, az emelt szintű, fizetést követő tartalmat a későbbiekben tesszük elérhetővé.