Az Elnökség 2024. május 10-i rendkívüli online elnökségi ülése

2024. május 10.

Jelen voltak: Zilahy István ügyvezető elnök, Pap István társadalmi elnök

Elnökségi tagok: Faluhelyi Tibor, Győri Zsolt, Ibrányi András, Koperda Zsolt, Varga Gyula, Boros Sándor ménesvezető a Hortobágyi Nonprofit Kft. képviseletében

illetve Veres Mária irodavezető.

Az Elnökség határozatképes volt.

Napirend

• Zilahy István ügyvezető elnök által május 8-án benyújtott, a május 23-án tartandó közgyűlés meghirdetett napirendjének kiegészítését célzó javaslata, illetve az ezzel kapcsolatos döntés meghozatala

A napirend kiegészítésére vonatkozó javaslat

„Tisztelt Elnökség!

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület alapszabályának 9. &-a szerint biztosított jogkörömnél fogva a május 23-i közgyűlési meghívóban a tagság részére május 5-én kiküldött napirend kiegészítésére vonatkozó alábbi javaslatot terjesztem elő megfontolásra, döntésre, illetve pozitív döntés esetén közzétételre.

Javaslom, hogy a tagság részére május 5-én megküldött napirend 4. és 5. pontja közé az alábbiakban szövegszerűen megfogalmazott alapszabálymódosítást célzó napirendi pont kerüljön beillesztésre.

1. napirendi pont: alapszabálymódosítás
    Javaslat
    a jelenlegi alapszabály 9. §. Közgyűlés
    „Minősített többséget igénylő kérdések” bekezdés
    „-személyi kérdések” szakaszának törlésére

Indoklás:
Az egyesület hatályos alapszabálya az egyesület döntési mechanizmusában több ponton a közgyűlés számára egyszerű többségi döntés lehetőségét biztosítja.
Személyi kérdések vonatkozásában minősített többséget ír elő, mely a jelenlévő szavazásra jogosult tagok legalább 2/3-os szavazati többségét feltételezi.
Mivel vélelmezhető, hogy az alapszabály szerint 7 tagú elnökség vonatkozásában akár lényegesen több jelölt állítására is van esély, ez egy indokolatlanul bonyolult, hosszú és akár eredménytelen szavazási procedúrát is eredményezhet.

Határozott véleményem, hogy javaslatom nem csorbítja sem az egyesület szakmai, sem tagi érdekeit, jogait, tisztán a technikai lebonyolítás egyszerűsítésére vonatkozik.

Biztos vagyok benne, hogy javaslatom nem ellentétes a 2011. évi CLXXV. törvényben (civil törvény) megfogalmazott alapelvekkel és a közgyűlés döntését az egyesületünk ügyeiben illetékes Kecskeméti Törvényszék nem fogja megkifogásolni.

Biztos vagyok abban is, hogy fenti technikai alapszabály-módosítást a közgyűlésen részt vevő tagok érteni fogják és érdekeikkel egyezőnek ítélik.

Kérem a tisztelt Elnökséget, hogy javaslatomat alapszabályunk szerint május 10-ig megtárgyalni és pozitív döntés esetén május 11-én a napirend módosításáról az egyesület tagságát tájékoztatni szíveskedjen.

Üdvözlettel:
Zilahy István
ügyvezető elnök”

Az Elnökség meggyőződött arról, hogy a napirend-módosítást célzó javaslat az egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelő időpontban került benyújtásra.

A javaslatban foglaltakat megvizsgálta, megvitatta, s a benyújtóval egyeztetve, azt részben módosítva az alábbiak szerint fogadta el.

Egyhangú szavazással elfogadta a napirend kiegészítésre tett javaslatot.

A 9. §. érintett bekezdés törlése helyett annak pontosítását, illetve módosítását javasolta.

Az elnökség többségi döntéssel (5 igen, 2 tartózkodás: Pap István Tibor, Koperda Zsolt, 1 nem: Ibrányi András)  az alapszabály alábbi szövegszerű módosítását fogadta el:

1. §. Közgyűlés

(…)

„Minősített többséget igénylő kérdések” bekezdés

„-személyi kérdések: az egyesület társadalmi elnökének és ügyvezető elnökének megválasztása minősített többséggel történik, a minősített többség mértéke a megjelent szavazásra jogosultak 2/3-a.

A 7 fős Elnökség és a 3 fős Felügyelő Bizottság tagjai a megjelent szavazásra jogosultak egyszerű többségével választhatók. Az egyszerű többség a megjelent szavazásra jogosultak 50%-a +1 szavazat.

Az elnökség döntését a tisztújítás konkrétan megfogalmazott, alapszabályszerű lebonyolítása, illetve testületek esetén indokolatlanul bonyolult szavazási procedúra elkerülése érdekében hozta. Meggyőződött arról, hogy a szavazás rendjének pontosítása, illetve módosítása a tagság közösségi érdekével egyező, és megfelel a Ptk-ban és a 2011. évi CLXXV. törvényben (civil törvény) megfogalmazott általános elvárásoknak.

A Közgyűlés csak e konkrét szöveges javaslat elfogadásáról vagy elutasításáról dönthet, annak további módosítására az alapszabály nem ad lehetőséget.

Egyhangú határozattal döntött arról, hogy minden tisztújítási kategóriában a jelölteket a honlapon, folyamatosan frissülő listában, abc-sorrendben kívánja megjeleníteni, a jelölő nevének közzététele nélkül.