x

Rendezvények általános állat-egészségügyi feltételei

2022. április 4.

A 2021. évi tapasztatok alapján fokozottan felhívjuk a Tenyésztőtársak figyelmét a rendezvények általános állat-egészségügyi feltételeinek betartására, mely a jelenleg hatályos jogszabályok szerint minden rendezvényen megegyezik.

Amennyiben az illetékes állat-egészségügyi hatóság egyéb feltételeket is előír, az aktuális rendezvény kiírásában fogjuk feltüntetni.

Kérjük azokat a Tenyésztőtársakat, akik 2022-ben terveznek rendezvényen történő megjelenést, időben gondoskodjanak az előírt állat-egészségügyi feltételek meglétéről.

Tenyészszemléken, bírálatokon lovat lerakodni a lóútlevél ellenőrzése után lehet, az előírt állat-egészségügyi feltételek hiánya esetén a ló a rendezvényen nem vehet részt!

Állat-egészségügyi feltételek

Rendezvényen való részvétel feltétele érvényes és az alábbi bejegyzésekkel ellátott lóútlevél eredeti példányának megléte:

  • fertőző kevésvérűségre vonatkozó 1 évnél nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálati eredmény az útlevélbe bejegyezve
  • takonykórra vonatkozó 3 évnél nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálati eredmény az útlevélbe bejegyezve
  • tenyészmének esetében tenyészbénaságra vonatkozó 1 évnél nem régebbi negatív eredményű vérvizsgálati eredmény az útlevélbe bejegyezve
  • 6 hónapnál nem régebben, de legalább 14 napja beadott lóinfluenza vakcinázás igazolása az útlevélbe bejegyezve
  • javasolt 6 hónapnál nem régebben, de legalább 14 napja beadott rhinopneumonitis (herpesz) vakcinázás igazolása, az útlevélbe bejegyezve
  • javasolt a rendezvényre beszállításra kerülő lovak repellens (élősködők elleni) szerrel történő előzetes kezelése