Technikai felkészülés az őshonos kifizetési kérelmek beadására

2023. április 19.

Mint ahogy azt már korábban közzétettük, idén április 20-június 9. között lehet beadni szankciómentesen az Egységes Kérelmen belül az őshonos kifizetési kérelmek jogcímeit.

A korábbi évek pályázati tapasztalatai alapján az alábbi technikai előkészületeket érdemes megtenni a kifizetési kérelem beadása előtt.

Felhívjuk a Tenyésztőtársak figyelmét, hogy minden kifizetési kérelmet az Egységes Kérelem minden pályázott jogcímének kérelmével együtt (területalapú, akg, öko, zöldítés, állatjóléti kérelmek stb.) kell egyszerre beadni!

Őshonos jogcímekre vonatkozó kifizetési kérelem beadására kötelezettek köre

  • in situ őshonos kancatámogatás 1. kör – 2022. évi pályázók
  • ex situ őshonos méntartás és apaállatjelölt-felnevelési támogatás 1. kör – 2017. évi, 2022-ben hosszabbítást benyújtott pályázók
  • ex situ őshonos méntartás és apaállatjelölt-felnevelési támogatás 2. kör – 2018. évi pályázók

Ügyfélkapu ellenőrzése

A teljes pályázati ügyintézés elektronikus, kizárólag a Magyar Államkincstár pályázatkezelő felületén, ügyfélkapus belépés használatával történik, a jóváhagyó vagy elutasító határozatok ügyfélkapus tárhelyre kerülnek majd kiküldésre.

A legtöbb probléma az ügyfélkapu felhasználónév és jelszó elfelejtett adataiból adódik.

Az ügyfélkapu jelszavát 2 évente meg kell újítani, melyre a lejárattól számított 60 nap áll rendelkezésre, erről a rendszer emlékeztetőt küld a felhasználóhoz tartozó e-mail címre.

Az ügyfélkapu használatával kapcsolatban segítségnyújtás itt érhető el:

Ügyfélkapu súgója

Kérünk mindenkit az ügyfélkapu működésének ellenőrzésére.

Ügyféladatok ellenőrzése

A Magyar Államkincstárnál nyilvántartott ügyféladatok a támogatási kérelem beadási felület megnyílása előtt is bármikor ellenőrizhetőek és módosíthatóak.

Az elektronikus beadási felület elérhetősége, bejelentkezés ügyfélkapun keresztül:
Magyar Államkincstár E-kérelem

Amennyiben 2023. évben még nem lépett be az elektronikus beadási felületre, és nincs változás az adataiban, nyilatkoznia kell az ügyféladatainak helyességéről. Ezt a támogatás beadásakor ismét meg kell tennie, mivel a nyilatkozatot évente meg kell újítani. Belépéskor a felület figyelmeztetni fogja.

A nyilatkozat megtétele előtt semmilyen kérelem indítása nem lehetséges.
Menü: Ügyfél-nyilvántartási ügyek → Nyilatkozat adatok megfelelőségéről

Amennyiben bármilyen változás vagy hiányosság van az adataiban, módosítania kell adatait a támogatási kérelem beadása előtt, ellenkező esetben kérelmét érdemi vizsgálat nélkül el fogják utasítani!
Menü: Ügyfél-nyilvántartási ügyek → Ügyfél-nyilvántartásba bejelentett adatok módosítása

Az előző évek beadási tapasztalatai alapján fokozottan ellenőrizendő adatok:

  • KKV-minősítés (nem azonos az egyesület felé beküldött KKV-nyilatkozattal)
  • fizetési számlaszám

A változásbejelentés szabályait az alábbi közlemény tartalmazza:

12/2023. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a beadás részletes, őshonos jogcímekre vonatkozó egyesületi tájékoztatóját a felület megnyílása után fogjuk közzétenni.